Tidningen allt mer exklusiv

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2013-09-11
2013-09-11

När dagstidningsläsandet går ned finns det andra typer av papperstidningar som frodas. Ett exempel är kundtidningar.

Antalet kund- och medlemstidningar ökar kraftigt. Några kundtidningar har miljonupplagor, som ICA:s Buffé och SJ:s Kupé.
Antalet kund- och medlemstidningar ökar kraftigt. Några kundtidningar har miljonupplagor, som ICA:s Buffé och SJ:s Kupé.

När digitaliseringen av medierna tilltar är papperstidningen på väg mot en ny vår. Det handlar inte om traditionella tidningar utan om exklusivare bilagor samt kund- och personaltidningar. Publikationerna trycks ofta på finare bestruket papper vilket är just sådant papper som kräver färskfiber, något som Sverige har gott om.

Framgångarna beror bland annat på den ”reklamtrötthet” som breder ut sig, åtminstone enligt en undersökning som Sveriges Annonsörer genomförde 2012.

– När konsumenterna blir allt mer reklamtrötta gäller det för företagen att hitta nya sätta att kommunicera om de ska nå fram. I genomsnitt når en kundtidning 20 procent av ett företags kunder som de inte når genom andra medier som exempelvis en reklamkampanj, säger Elisabeth Thörnsten som leder branschorganisationen Swedish Content Agencies.

Branschen för redaktionell kommunikation har vuxit snabbt och omsätter idag miljardbelopp. Ett tecken på det är att enskilda kundtidningsförlag trycker upp dubbelt så mycket tidningar per år som anrika Bonniers Tidskrifter, när det gäller deras produktion av traditionella konsumenttidningar. En del kundtidningar är dessutom publikationer med miljonupplagor, som Ica:s Buffé eller SJ:s tidning Kupé.

– Kund- eller medlemstidningen är helt enkelt välkommen när den kommer. Idag känns det dessutom ofta mer exklusivt att få något i den riktiga brevlådan än i mejlboxen, säger Elisabeth Thörnsten, som tror att framtiden är ljus:

– Det kommer nya aktörer inom branschen och det finns ett jämnt flöde av nya kundtidningstitlar.

Text Mats Lundström
Foto Shutterstock.com

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan: