Nystart för svensk tekoindustri

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2016-06-17
2016-06-17

Sverige kan skapa en ny tekoindustri baserad på skogsråvara. Tekniska textilier för jordbruk och industri kan vara verklighet om fem år. Forskning och utveckling pågår för fullt och prototyper är redan klara.

Projektet Etablera närodlad textil i Sverige startades i höstas och är en del av det strategiska innovations- programmet Bioinnovation. Redan finns prototyper av teknisk textil, både skärmväggar och marktäckande dukar för odlingar.
 
– Marktäckande duk kan användas för att skydda odlingar med potatis eller jordgubbar. Den kan designas så att den löses upp och försvinner ner i jorden efter till exempel ett visst antal regndagar. Man kan också kapsla in ämnen i duken, exempelvis gödningsmedel, säger Pernilla Walkenström, projektledare på Swerea.
 
Generellt har den svenska skogen en mycket ljus framtid som textilråvaruleverantör, anser Pernilla Walkenström:
– Globalt är intresset superstort och vi har mycket skog i Sverige. Av tradition har vi även en hög skoglig kunskapsnivå. Och de stora forskningssatsningarna gagnar förstås även det textila området, säger hon.
 
Hon är även positiv till möjligheten att i framtiden förädla skogbaserade textilråvaror till produkter inom landets gränser.
 
En stor utmaning är fortfarande att hitta nya, mer hållbara sätt att producera textil ber av skogsråvara. Exempelvis måste viskosprocessen, där man förädlar dissolvingmassa till textil ber, bli mer hållbar för att kunna etableras i Sverige igen.
– Efterfrågan på textilier förväntas öka kraftigt de kommande decennier- na. Och att odla mer bomull är inte hållbart. Därför är det viktigt att det tas fram nya produktionsmetoder, konstaterar Pernilla Walkenström.
 
TEXT: Thomas Östberg

Pernilla Walkenström

Pernilla Walkenström

 

Skog & Industri

Artikeln är publicerad i nr 1 2016

Relaterade länkar

Artiklar / Skog & Industri