De är redo för skogsnäringen

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-12-07
2015-12-04
Det är rekordmånga kvinnor på årets elevkull på jägmästarutbildningen i Umeå. 
– Det är glädjande. Det kommer att bli jättespännande att jobba i skogsbranschen, säger Carolina Berg-Rustas som går andra året på utbildningen. 
Foto: Johan Gunséus/Synk
Skogens produkter finns överallt. Det räcker med att öppna kylskåpet för att bli varse om det. Det är viktigt att folk förstår kopplingen till skog i vardagen. Det är nyckeln till ett ökat intresse för branschen, tror Carolina Berg-Rustas som går andra året på jägmästarutbildningen i Umeå, här i mitten tillsammans med – från vänster – Linnéa Forsén, Cajsa Söder, Anna Gebre-Medhin och Ida Larsson. Foto: Johan Gunséus/Synk
 
Skogsindustrin anses vara en mansdominerad bransch och visst stämmer det, men inte helt och utvecklingen går mot en jämnare könsfördelning. Ett exempel är att allt fler kvinnor söker sig till jägmästar- och skogsmästarutbildningarna.
 
– Det blir mycket roligare och mer spännande om det är större spridning i gruppen när det gäller kön och bakgrund, säger Carolina Berg-Rustas.
 
Hon och hennes kvinnliga kurskamrater är så långt nöjda med utbildningen. Poängen med att få fram miljövänliga produkter från den svenska skogen är viktig.
 
– Diskussionen om produktion och miljö är väldigt levande på utbildningen och vi får lära oss att vårda och bruka skogen och se helheten, säger Carolina Berg-Rustas.
 
Orsaken till den jämnare könsfördelningen är oklar, men att det är en gradvis trend är uppenbart.
 
För femton år sedan var bara 18 procent av de som sökte utbildningen kvinnor, förra året var motsvarande siffra 31 procent och i år hela 44 procent.
 
– Det är heller inga problem att få jobb som jägmästare. Arbetsmarknaden är god, säger Anders Alanärä som är vice dekan på SLU i Umeå.
 
Trots det minskar antalet sökande till många skogliga utbildningar vilket är oroande.
 
– En bidragande orsak är sannolikt de demografiska förändringarna i och med att fler växer upp i storstäder. Vi har tittat på rekryteringarna till utbildningen och traditionellt kommer fler från landsbygd. Visst ökar antalet med storstadsbakgrund, men de är ändå för få, säger Anders Alanärä och fortsätter:
 
– För att locka storstadsungdom måste vi modernisera bilden av vad en jägmästare är och vad den jobbar med. Det är faktiskt ett väldigt varierat yrke som har förändrats mycket på senare år.
 
Text: Mats Lundström
Länk till sidan:

44%

av de som sökte utbildningen i år är kvinnor

 

"Diskussionen om produktion och miljö är väldigt levande på utbildningen och vi får lära oss att vårda och bruka skogen och se helheten"

- Caroline Berg-Rustas

Relaterade länkar

2015 / Skog & Industri