Bioekonomi i vardagen

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-09-25
2015-09-28

För att bioekonomin ska få ett verkligt brett genomslag behövs ännu fler medvetna konsumenter som på allvar väljer fossilfria varor. Här spelar produkter från skogsråvara en viktig roll.

Skogsindustriernas vision om en global bioekonomi är på många sätt redan realitet i Sverige. "Det är intressant att så många produkter kan härledas från skogen", säger Mårten Färlin, konsument i Stockholm. Foto: Kalle Assbring


Bioekonomi är allt från fjärrvärme, talldiesel, femvåningshus av trä till Wettextrasan på din diskbänk. Det är produkter mer eller mindre förädlade från gran och tall av ett hållbart svenskt skogsbruk.

Om Skogsindustriernas vision blir verklighet kommer människan att leva i balans med jordens resurser där fossil- baserade produkter fasats ut till förmån för motsvarande grundade på träråvara.

– Bioekonomin har också fördelen av att vara cirkulär. Det betyder att råvaran, alltså träfibern, kan användas flera gånger med ännu bättre utbyggda retursystem, säger Skogsindustriernas vd, Carina Håkansson.

Samtidigt är inte bioekonomi enbart en vision, hävdar Carina Håkansson, åtminstone inte i Sverige:
– Utbyggnaden av fjärrvärmenätet är ett exempel där i princip all olja fasats ut till förmån för bland annat biobränsle. Majoriteten av skogsindustrins produkter är en del av bioekonomin. I det lilla räcker det därför med att som konsument välja pappersmugg för kaffet eller papperspåse i mataffären för att visa insikt om vad bioekonomi är.

Men det Finns fler miljöval som konsumenterna kan göra om kännedomen ökar. Faktum är att mängder av kända och okända produkter har sitt ursprung i skogen och därmed kan betraktas som bioekonomi. I många fall är det produkter som tränger undan liknande produkter baserade på fossila råvaror och på så vis är bra för miljön.

En pappersförpackning är bioekonomi, en pappersbaserad hygienartikel är bioekonomi precis lika mycket som att bo i ett trähus kontra ett motsvarande av stål och betong.
– Det är i vardagen bioekonomin ska förverkligas. Det är bara då vi får ett hållbart samhälle på allvar, menar Carina Håkansson.

Text Mats Lundström

8 skogliga tips – så lever du miljösmart
Här är några tips på vad du kan göra för att undvika onödig miljöbelastning.

> Sopsortera. Genom att sortera tidningar, kartonger och pappersförpackningar bidrar du till att skapa ett hållbart samhälle med återvinning.
> Köp kläder baserade på träråvara eller som innehåller sådana fiber. Då bidrar du till att minska användningen av bomull och polyester.
> Kör bil med alternativa bränslen, biogas, talldiesel, etanol eller el. Att undvika fossila bränslen är i allra högsta grad bioekonomi.
> Köp ett hus av trä eller en lägenhet i en träfastighet. Trä binder koldioxid vilket är en av skogens viktigaste uppgifter.
> Leta matvaror med återvinningsbara förpack- ningar.
> Bo i en fastighet med fjärrvärme. Svensk fjärrvärme är nästan helt baserad på biobränsle. Därför är fjärrvärme bioekonomi.
> Välj interiörmaterial i trä, exempelvis fönster med träkarmar, trägolv, eller skivmaterial av trä så behöver du inte ha dåligt miljösamvete.
> Välj inte bort papper. Det är det klart miljövänligaste alternativen i alla typer av förpackningar. Att läsa en papperstidning regelbundet är förbluffande nog mindre dåligt för miljön än att läsa digitalt!
 

Skog & Industri

Artikeln är publicerad i nr 3 2015

 

Relaterade länkar

2015 / Artiklar / Skog & Industri