Viktigt steg tas mot träbaserad kolfiber

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2014-12-02
2014-12-02

Nästa år tar Innventia ett stort kliv mot målet att skapa en marknad för ligninbaserad kolfiber. Då investerar forskningsinstitutet i en pilotanläggning i Stockholm – om finansieringen går i lås.

Förra året startade Innventia tillverkning av laminerade ligninfiber. Nu väntar nästa steg - en pilotanläggning av ligninbaserade kolfiber i lokalerna på KTH:s campus i Stockholm.

Kolfiberns låga vikt och höga hållfasthet attraherar många användningsområden, medan priset bromsar efterfrågan. Nu siktar Innventia i samarbete med Swerea Sicomp på en ny svenskutvecklad och kostnadseffektiv produkt med högt värde; ligninbaserad kolfiber från skogsråvara.

Målet är att den ska vara klar för produktion i stor skala senast 2025 och en fullgod ersättare för den petrobaserade produkten PAN, vilken kolfiber i huvudsak tillverkas av i dag.

– Investeringen i pilotanläggningen är en nödvändighet för att kunna gå vidare mot industriell uppskalning, förklarar Peter Axegård, chef för affärsområdet Biorefining på Innventia.

Pilotanläggningen är skräddarsydd för lignin från sulfatmassabruk och får en kapacitet att producera 10-20 kilo biobaserad kolfiber per år. Därmed kan materialet testas i olika applikationer och för att ta fram komponenter.

Marknadspriset för dagens kolfiber är minst 20 euro per kilo.

– Vi måste ner till hälften eller mindre för att få ett genombrott inom bilindustrin och andra produktsegment där priset är avgörande, säger Peter Axegård.

Så används kolfiber

I dag används kolfiber främst i applikationer där höga prestanda och låg vikt prioriteras före ett lågt pris, som satelliter, Formel 1-bilar, detaljer i vindkraftverk och sportutrustning. Biobaserad och konkurrenskraftig kolfiber från skogsråvara kan göra att fler produkter tillverkas i högpresterande lättviktsmaterial.

Text Lars Öhman
Foto Johan Olsson/Innventia

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan: