Trähjälm visar cellulosa i ny form

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-09-25
2015-09-28

En hjälm behöver inte tillverkas av plast. Tack vare ett skum av cellulosa som skyddar mot stötar, kan cykelhjälmarna komma att bli både säkra och nedbrytbara.

Idén om hjälmen uppstod i Skogsindustriernas initiativ Ekoportal2035. Foto: Rasmus Malbert


Tillsammans med en formgivare har företaget Cellutech utvecklat en cykelhjälm som helt och hållet är gjord av trä. Utsidan består av naturfärgad askfanér, remmarna är tillverkade av slitstarkt papper och den skyddande insidan är ett nytt skummaterial som till utseende och egenskaper påminner om frigolit men som består av cellulosa.

Hjälmen är ett bra sätt att visa hur cellulosa kan användas på nya oväntade sätt. Dessutom är den helt nedbrytbar.

– Det är intressant att använda förnyelsebara råvaror. Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech.

Än så länge finns hjälmen bara som prototyp i ett par exemplar, men den som är intresserad får gärna höra av sig till Cellutech.

– Just nu är hjälmen dyr eftersom den tillverkas för hand, men om det blir stor efterfrågan får vi väl ta ett snack med Rasmus Malbert som har designat den, konstaterar Åsa Ek.

Cellutechs affärsidé är att kommersialisera innovationer och material från svensk vedråvara och baseras på forskning från Wallenberg Wood Science Center.

Text: Linnea Bolter

Så tillverkas skummet

Skummet på insidan av hjälmen tillverkas av pappersmassa som finfördelas i nanofibriller. De vispas till ett skum med hjälp av en skumbildare. Skummet torkas i en ugn och kan därefter användas som stötdämpande material i hjälmar och förpackningar. Inga lösningsmedel används i processen.
 

Skog & Industri

Artikeln är publicerad i nr 3 2015

 

Relaterade länkar

2015 / Artiklar / Skog & Industri