Trä - ett hett framtidsmaterial för bilbranschen

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2014-12-02
2014-11-25

Bilbranschen jobbar hårt för att få ned bilarnas vikt och öka miljöprestandan. Produkter från skogsindustrin blir alltmer intressanta. Det visar konceptbilar från finska UPM, Peugeot och utvecklingen inom Volvo.

Bilindustrin söker innovativa lösningar för att minska bilarnas miljöpåverkan. Det ökar intresset för träbaserade produkter, som biokomposter och kolfiber från skogsråvara.

Finländska skogs- och papperskoncernen UPM släppte i våras en konceptbil där trä och biokompositer till stora delar ersatt fossilbaserat material. Produktionen blir mer miljövänlig, och en 150 kilo lättare bil betyder lägre bränsleförbrukning.

– Den moderna skogsindustrin är inte längre enbart papper, trävaror och pappersmassa. Bilen bevisar vår ambition att leda utvecklingen mot en mer hållbar framtid, säger UPM:s varumärkes- och kommunikationschef Elisa Nilsson.

UPM är övertygat om att fler oväntade och överraskande lösningar väntar i och med den moderna skogsindustrin.

Flera biljättar hakar på hållbarhetstänket där trä har en viktig roll. I våras visade Peugeot upp sin konceptbil Exalt, där interiören byggts upp av återvunnet papper med ”trälook”. BMW å sin sida lanserade elbilen i3 där delar av inredningen utgörs av eucalyptus.

Volvo har testat dörrmoduler i biokomposit där sågspån blandats med plast. I skrivande stund är trä enbart aktuellt i panel och ickesynliga interiördetaljer.

– Vi arbetar för att öka andelen hållbara material i produkterna. Förutom detta är trä möjligen en väg framåt i jakten på kostnadseffektiva lättviktslösningar. Trä i strukturella delar av bilen förekommer möjligen i undantagsfall och då i form av fiber i kompositmaterial i nischprodukter. Kostnad och komplexitet kring materialet ur ett säkerhets- och hållfasthetsperspektiv gör implementationen svår, säger Axel Edh, Senior Strategic Advisor Environment på Volvo Cars.

Kommer trä och trärelaterade material att spela en mer framträdande roll för biltillverkare framöver?

– I en mer resurseffektiv framtid med mer fokus på effektiva materialflöden som i allt mindre grad härrör från fossila råvaror kommer trä att kunna spela en mer framträdande roll. Förutsättningarna kring detta är ett förbättrat samarbete tvärs över branscherna, säger Axel Edh.

BioforeConceptCar.jpg

The Biofore Concept Car

Intresset för UPM:s konceptbil var enormt i samband med lanseringen på internationella bilmässan i Genève i våras. På kort tid skrevs drygt 200 tidningsartiklar världen runt. Bilen har designats och tillverkats i samarbete med studenter från Helsinki Metropolia University of Applied Sciences.

PEUGEOT_EXALT.jpg

Foto Peugeot

Peugeot Exalt Car

Den hårt stajlade laddhybriden visades på bilsalongen i Paris i oktober och har ett hajskinnsinspirerat bakparti för bättre aerodynamik samt i den europeiska versionen en interiör i "newspaper wood", ett trämaterial av återvunnet tidningspapper. I bakluckan under lastgolvet finns en ihopfällbar eldriven scooter.

Text Lars Öhman
Foto Sami Kulju/UPM

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan:

Skog & Industri

Artikeln är publicerad i nr 4 2014
 

 

Relaterade länkar

2014 / Forskning och Utveckling / Nyhet