Smarta glasögon lyfter skogsbruket

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-12-07
2015-12-04

Att kunna läsa apteringsdata och maskindata utan att behöva flytta blicken från det pågående arbetet. Om ett par år kan smarta glasögon förenkla vardagen för skogsmaskinförare. 

Foto: Olle Gelin
Fredrik Henriksen på Skogforsk testar de nya glasögonen för skogsmaskinförare. Foto: Olle Gelin
 
Smarta glasögon har redan testats på tandläkare och ambulanssjukvårdare. Nu har skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk tillsammans med Oryx Simulations och två KTH-studenter genomfört simuleringar i maskinmiljö. Kopplade till en dator ger glasögonen Vuzix Star 1200XLD genom optisk överlagring en förstärkning av verkligheten, så kallad augmented reality. 
 
– Fördelen är att användaren får viktig information i glasögonen och samtidigt kan fokusera på att styra skogsmaskinen, säger Eva Mårell-Olsson, forskare på Umeå universitet och verksam inom interaktiva medier och lärande.
 
Simuleringarna har varit positiva och Skogforsk planerar för en fortsättning. 
– Vi vill till exempel veta hur mycket den mentala arbetsbördan på maskinförare kan minskas, säger Björn Löfgren, forskare på Skogforsk.
 
Även skogsbolaget Sydved vill utveckla framtidens skogsbruk med teknik. En idé är att koppla den egna appen Min skog till de smarta glasögonen C Wear. 
– Tanken är att visualisera appens information direkt i maskinförarens glasögon, säger Sydveds informationschef Daniel Fallenius. 
 
Björn Löfgren tror att smarta glasögon kan vara verklighet om ett par år. Det går till exempel att koppla glasögonen till data om körstråk och vattensjuka marker. 
 
Text: Thomas Östberg
 
Länk till sidan:

Så funkar förstärkt verklighet

Teknik med augmented reality blandar information från användarens fysiska verklighet med realtidsinformation från en mjukvaruapplikation. Det mest uppmärksammade exemplet är glasögonen Google Glass.
 

 

Relaterade länkar

2015 / Artiklar / Skog & Industri