Papper blir digitalt

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2013-07-01
2013-07-01

Elektronik tryckt på papper i en vanlig tryckpress är ingen framtidsdröm längre. Tekniken fungerar och finns i dag i pilotskala. En uppskalning handlar främst om att hitta kommersiella lösningar.

Nu går det att trycka elektronik på papper och skapa till exempel små minnen.
Nu går det att trycka elektronik på papper och skapa till exempel små minnen.

I Norrköping finns idag en pilotmaskin som ger industrin möjlighet att trycka elektronik under realistiska förhållanden, för att kunna testa hur tekniken fungerar i nya applikationer. Användningsområdena är många, från smarta förpackningar och reklamskyltar till nya typer av sensorer.

– Den här tekniken är så nyskapande att vi själva måste utveckla användningsområden parallellt med den tekniska utvecklingen, säger Peter Andersson Ersman, Acreo Swedish ICT som tillsammans med Linköpings universitet har en ledande roll i utvecklingen.

Men tryckta elektroniska kretsar är bara en del av utvecklingen mot kombinationer av elektronik och papper. Forskare vid bland annat Innventia, Linköpings universitet och Karlstads universitet arbetar i dag med teknik för att integrera elektronik med organiska material som cellulosa.

Ett mål är att göra komponenterna av cellulosa, vilket skulle ge helt biobaserad och återvinningsbar elektronik. Detta gäller även batterier och energiutvinning från omgivningen, så kallad energy harvesting eller pappersbaserade solceller.

Papper blir dynamiska displayer

En mängd forskningsprojekt pågår kring elektronik i papper. Karlstads universitet har sökt patent på teknik där en jonvätska inne i ett pappersark gör arket till en elektronisk ledare som kan användas till exempel för att säkra värdepapper eller för att skapa dynamiska displayer, exempelvis för varningssignaler eller för att bygga väggar som kan skifta färg.

Text Nils Lundström
Foto Acreo Swedish ICT

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan: