Kolfiber ny skogsprodukt

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2012-02-14
2012-02-14

Kolfiber är ett kompositmaterial som tillverkas av petrolumprodukter. Forskning vid Innventia visar att kolfiber lika gärna kan tillverkas av lignin, en restprodukt från skogsnäringen .

Lignin utvinns ur svartlut som är en biprodukt vid massatillverkning. För att kunna spinna en kolfibertråd måste ligninet tas fram på ett specifikt, patentsökt, sätt. Därefter hettas tråden upp till cirka tusen grader för att renodla kolet. Kvar blir en ren kolfibertråd med fantastiska egenskaper.

– Vi har utvecklat och testat tekniken att ta ut lignin från svartlut i flera år, bland annat vid en demonstrationsanläggning i Bäckhammar, söder om Kristinehamn, säger Peter Axegård på Innventia som driver projektet.

Han berättar vidare att den första ligninfabriken i världen drar igång vid massabruket Domtar i North Carolina under 2013 och att det kan bli ytterligare en vid Södra Cell i Mörrum.

– Jag tror att den här tekniken för kolfiber kan kommersialiseras inom fem år, säger Peter Axegård.

Kolfiber – så funkar det

Kolfiber är lätt, extremt starkt och korroderar inte.

Kolfiber används i mängder av produkter, i allt från tennisracket och dyra cyklar till detaljer i flygplan och satelliter. Tillverkningen är koncentrerad till Japan, USA och Tyskland. Årsproduktionen ligger på 40 000–50 000 ton.

Potentialen är enorm. Tänk bara om kolfiber kan ersätta en del av de hundratals kilo stål som används i var och en av de nästa 60 miljoner bilar som tillverkas varje år.

Text: Mats Lundström

Länk till sidan:

Relaterade länkar

2012 / Forskning och Utveckling / Nyhet