Genomskinligt trä ger nya vyer

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2016-06-17
2016-06-17

Träväggar som samtidigt är solcellspaneler. Eller fönster baserade på trämaterial som både släpper in ljus och värmer upp huset. Om tio år kan båda vara verklighet.

Forskare vid KTH har utvecklat en metod för att tillverka transparent trä. Det öppnar nya användningsmöjligheter. Trä isolerar bättre än glas och har dessutom högre hållfasthet.

Forskningen om genomskinligt trä öppnar många framtidsmöjligheter. Kunskapen om transparent trä har funnits några år, men tidigare försök har gjorts på mikronivå för att studera träets anatomi.
 
Det första steget i tillverkningen är att koka träet. Då avlägsnas ligninet ur träet. Efter torkning impregneras det sedan med en polymer som är blandbar med trä. Det är polymeren som gör träet genomskinligt.
 
– Tillverkningsprocessen liknar den då man gör pappersmassa, men man kokar inte träet lika länge. Cellulosan i veden behåller sin struktur, berättar KTH-professorn Lars Berglund som är chef för Wallenberg Wood Science Center.
 
– Impregneringen är en form av nanoteknik där alla träets porer fylls med en polymer som kan bryta och sprida ljus.
 
Lars Berglund tror att transparent trä kan finnas på marknaden om ungefär fem år. Som fasadmaterial kan träet i sig då bidra till uppvärmning och belysning av byggnader genom att släppa igenom solljus.
 
En betydligt större energivinst skulle vara att använda träet som material till solceller, vilket Lars Berglund tror kan vara verklighet om sju, åtta år.
– Dagens solceller måste bli billigare. Att ersätta solcellernas transparenta lager av glas med trä kan vara ett sätt att få ner kostnaderna, säger Lars Berglund.
 
Steget därefter kan bli att göra en träkomposit som är tillräckligt genomskinlig för att användas som fönstermaterial – med inbyggda solceller. Med ett aktivt lager kan fönsterna både släppa igenom ljus för att lysa upp ett rum och omvandla strålning till värmeenergi. De kan bli verklighet om tio år, tror Lars Berglund. Då kan också polymererna vara tillverkade av förnybara bioplaster.
 
TEXT: Thomas Östberg

Så blir träet transparent

Genom att avlägsna ligninet blir det ljusbruna träet vitt. Massan skräddarsys därefter med nanoteknik för att bli transparent.
 
Lars_Berglund
Lars Berglund
 

 

Relaterade länkar

Artiklar / Skog & Industri