3D-teknik räddar liv

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2013-09-11
2013-09-11

Kirurger i Belgien använder 3D-modeller i papper för att kunna återställa svåra skelettskador i ansikten.

Tredimensionell modellering vid kirurgiska ingrepp är inget nytt. För att skapa 3D-modellen används datortomografi, som är en röntgenmetod för att undersöka kroppens inre. Med hjälp av en mjukvara skapas en bild av den del av ett ansikte som ska repareras efter exempelvis en bilolycka eller vid cancer i käkdelarna.

Universitetet i Louvain i Belgien använde tidigare 3D-skrivare som krävde giftiga kemikalier. Professor Raphael Olszewski, chef för den käkkirurgiska kliniken vid universitetet sökte en miljövänlig lösning och fann en ny skrivare som skapar modellerna av papper.

– 3D-skrivaren är den enda som skapar modeller från vanliga A4-papper. När arken skurits och bundits ihop är modellen är robust, tålig och stabil. Efter användning kan den återvinnas, berättar han.

Processerna för kirurgi förfinas ständigt och enkelheten i att ta fram 3D-modeller av papper kan förbättra resultatet av operationerna. Tiden är också en kritisk faktor. Ju snabbare patienten kan sys igen vid en operation desto snabbare kan återhämtningen börja.

– Modellerna av papper kan även steriliseras vilket innebär att de kan tas in i operationssalen, säger Raphael Olszewski.

Användningen av den nya skrivaren, som levererats av Mcor, är inte bara miljövänligare. Den sparar också knappt 200 000 kronor om året åt kliniken.

Text Mats Lundström
Foto Raphael Olszewski

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan:

Fakta 3D-skrivare

> Skapar tunna horisontella lager som läggs på varandra och på så sätt bygger upp en tredimensionell form.


> För att kunna skriva ut ett objekt behövs en cad-fil, en tredimensionell digital ritning av ett objekt.


> Det finns en rad tekniker som använder olika typer av material, exempelvis papper.


> 3D-skrivare har på senare år blivit mycket billigare och förväntas omvärdera synen på tillverkning.
 

Skog & Industri

Artikeln är publicerad i nr 3 2013

Relaterade länkar

2013 / Nyhet