Bioekonomi här och nu

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-09-25
2015-09-28

Bioekonomi förknippas delvis med nya produkter och material, men låt oss följa en vanlig, svensk mans vardag och se vilka kontakter han har med bioekonomin. Låt oss kalla honom Rönnerdahl.

Mårten Larsson, Näringspolitisk chef, Skogsindustrierna


Innan väckarklockan hunnit ringa skuttar han ur sängen och sätter han fötterna på ett skönt trägolv. Sedan rakning, tvagning och en reflektion över att det papperslösa samhället är en utopi. Frukost med fil, flingor, smör, bröd och juice ur pappersförpackningar. Rönnerdahl är gammeldags och läser tidningen. Han gillar prasslet och den goda överblicken.

Därefter på med kavajen med foder av träfiber och dags att gå till jobbet – i tjänstesamhället. Han startar med en kopp kaffe i pappersmugg och börjar läsa dagens första rapport. Mellan mötena blir det snabblunch – en wrap inslagen i papper och några pappersservetter kommer väl till pass.

På väg hem är det dags att fylla på depåerna. På väg ut från Ica passerar han Postens outsourcade paketutlämning. Fullt som vanligt med folk som internethandlat. De blir bara fler och fler.

Efter middagen åker pappersförpackningar i återvinningen för att kunna återuppstå som nya produkter. När han avslutar dagen njuter han av fjärrvärmen i huset – bioenergi med skogens restprodukter.

Bioekonomi är här och nu. Låt oss öka dess betydelse genom att använda förnybara resurser, inte minst från skogen, på ett hållbart sätt.

Text Mårten Larsson
Näringspolitisk chef, Skogsindustrierna

Kontakt

Mårten-Larsson.jpg
Mårten LarssonSkogsdirektör Chef näringspolitiska avdelningen08-762 79 72

Skogsindustrierna tycker:

> Att Sverige behöver en strategi för en växande bioekonomi och ser fram emot arbetet i det nationella skogsprogrammet.

> Att det bör vara mer fokus på kvalitet än kvantitet när skog undantas från brukande. Brukad skog gör bäst klimatnytta.

 

Skog & Industri

Ledaren är publicerad i nr 3 2015

Relaterade länkar

2015 / Ledaren / Skog & Industri