”Fler måste bygga stort i trä”

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2016-01-07
2014-12-02

Klimatnyttan och det snabba byggandet talar för att trähus får en viktig roll för att lösa bostadskrisen i Sverige.

– Som politiker måste du våga göra något i klimatfrågan och ta vissa beslut. Med trähus får du en klimatneutral stadsdel ganska snabbt, säger Arne Olsson, vd för bostadsföretaget Folkhem.

Världens första åttavåningshus helt i trä finns sedan 2013 i Sundbyberg. Stomme, fasad, golv och tak – allt är i trä. Dessutom finns en stor mängd synliga trädetaljer i inredningen.

– Det doftar fortfarande som träslöjd i husen. Folk som bor här vill knappt gå och jobba, skojar byggherren Arne Olsson som är van att visa runt besökare.

Bygget har väckt stor internationell uppmärksamhet och har under året lockat 3 000 besökare från 150 länder. Redan 2007 tog Folkhem beslutet att enbart bygga flerbostadshus i trä.

– Vi använder trä främst av miljöskäl. Produktionen kräver mycket mindre energi och bidrar till mindre koldioxidutsläpp jämfört med ett konventionellt hus i stål och betong. En stor fördel är också att ett sådant här hus byggs på halva tiden – det sparar pengar, säger Arne Olsson.

Han framhåller att trähus ger en bättre arbetsmiljö för byggarbetarna och ett bättre inomhusklimat för de boende. Ytterligare fördelar är att trähusen är lätta och tysta att bygga.

– Ett sådant här hus väger bara en tredjedel av ett betonghus. Det är viktigt eftersom det i dag ofta byggs på viadukter, broar och dålig mark. Dessutom är det här ett tyst bygge. När du förtätar i en stad blir grannarna mindre störda, säger Arne Olsson.

Vad anser du om att kommuner som Växjö bestämt att en viss andel av husen i kommunen ska byggas i trä?

– Det visar att man är framsynt. Stockholm skulle kunna bestämma att vissa stadsdelar eller kvarter byggs i trä. Bygger du ett hus i trä kan du klimatkompensera för tre-fyra likadana hus i betong, säger Arne Olsson.

Att styra byggandet mot trä har väckt kritik från betongindustrin. Vad är din kommentar?

– De borde vara mer innovativa själva istället för att jaga oss. Det är naivt att tro att allt ska byggas i trä. Man ska se till funktionen, vad man har för nytta av trä. Sedan använder även vi en massa betong. Vi kan inte bygga trähus utan att ha en grund att förankra huset i och stå på. Den stora skillnaden är att trä är en oändlig resurs, medan cement och annat är ändliga resurser, därför, tänk smart och använd materialen där de gör störst nytta så räcker de längre!

Arne Olsson återkommer till klimatnyttan, att trä är ett förnybart material som lagrar koldioxid. Han hänvisar också till rapporten från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien IVA i somras, som visar att husbyggen är en bortglömd klimatbov. Det släpps ut mer koldioxid i produktionsfasen av ett hus än under alla de år som huset används. Därför, menar han, är det fel att Stockholmspolitikerna hittills fokuserat på husens energiförbrukning i användarledet.

– Då kan man inte säga att man är världsledande inom miljö, då har man inte förstått frågorna. Man måste börja med byggandet. Hela byggbranschen står för lika mycket koldioxidutsläpp som personbilstrafiken i Sverige. Bilarna ska bli mindre, men husen ska tydligen fortsätta byggas som de alltid har gjorts.

Arne Olsson har själv en lång bakgrund inom betongindustrin och har jobbat 26 år inom Skanska och dåvarande Skånska cementgjuteriet. Redan på 1990-talet hade bolaget stora tankar på att bygga modellstäder för att lösa växande problem med avfall, energi och trafik.

– Skanska har inte tagit till sig träbyggande ännu, men jag är övertygad om att det kommer, säger Arne Olsson.

Folkhem är ett relativt litet byggbolag, grundat av kände byggmästaren Sven-Harry Karlsson, som sätter kvalitet och hantverksskicklighet främst. Företaget arbetar enbart med egenskapade bostadsprojekt i Stockholmsregionen och använder bara egna hantverkare.

Sedan i somras har dock byggambitionerna ökat betydligt genom beslutet att genomföra en miljardsatsning tillsammans med Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Ett nytt gemensamt ägt bolag – Folkhem Trä – har bildats och inledningsvis planeras för 4 000 lägenheter, varav 1 500 hyresrätter i Stockholm, Solna, Sundbyberg och Vaxholm fram till år 2020.

Arne Olsson menar att det nya bolaget kommer att ”revolutionera bostadsbyggandet”:

– Nu blir det äntligen volymer, det kommer att hända något. Vi hoppas att det kan ge lägre kostnader, säger Arne Olsson och tillägger att det i dag inte är billigare att bygga massiva trähus jämfört med betonghus, kostnaden är i stort sett lika.

– Stommen är lite dyrare med trä men den betydligt snabbare byggprocessen jämnar ut skillnaden.

Sedan flera år byggs cirka 10 procent av flerbostadshusen i landet med trästomme. När kan det bli 20 procent?

– Det är en bra fråga. Vi hoppas kunna bygga mycket i Stockholm framöver. Av de 140 000 nya bostäder som det talats om tycker vi att 25 procent borde vara i trä, men då måste fler börja bygga stort i trä.

– Vi har nyligen visat den nya regimen i Stockholms stad hur man kan skapa trästadsdelar eller hela kvarter med trähus. Förslagen innehåller 3 000 nya bostäder som kommer att minska koldioxidutsläppen i produktionsledet med 300 000 ton, vilket kan jämföras med att Bromma flygplats släpper ut 12 000 ton per år.

Arne_Folkhem_7646_KA_ok.jpg

Vilka förhoppningar har du för att det här ska bli verklighet?

– Det finns ingen anledning att inte säga ja till de förslag vi kommer med. Vi betalar lika mycket för marken och vi bygger på halva tiden. Vi siktar på att ha våra första trähus igång i Stockholm stad år 2016.

Hur ska träbyggandet öka i Sverige?

– Det måste komma från beställarledet och där måste stat, kommun och landsting gå före. Du har de här goda exemplen i Växjö och Skellefteå – träbroar som är nästan 100 meter långa, parkeringsgarage, sporthallar, kontorshus, bostäder, skolor och universitet. Man bygger allting i trä bara för att man har bestämt sig för det. När man gör det som en stad eller kommun öppnar det ögonen på andra beställare.

Tror du på en ökad export av svenska trähuskomponenter?

– Ja, jag tycker att träindustrin borde satsa mer på korslimmat trä som färdiga byggelement som Martinsons gör. Det ger platta paket som är enkla att frakta. Sedan måste man lära varje beställare att bygga massiva trähus. Du kan inte köpa en entreprenad på det här i dag.

Folkhem har skissat på rekordhöga trähus i bland annat nya stadsdelen Hagastaden och i Sundbyberg. I Sundbyberg finns ett politiskt intresse för ett trähus med 20-våningar i Hallonbergen, men ännu är inga beslut tagna och projektet ligger i inflygningslinjen till Bromma flygplats.

Ambitionerna visar hur Folkhem pressar på byggnadstekniken för vad som är möjligt att göra i trä.

– Inget annat land bygger så högt som vi med trästomme och helt i trä. I Kanada drömmer man och pratar om det, men vi kan säga att vi har gjort det, säger Arne Olsson.

Text Nils Sundström
Foto Kalle Assbring

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan:

Arne Olsson

Ålder: 63 år

Familj: Fru och två söner

Karriär: 26 år på Skanska (Skånska Cementgjuteriet). Avslutade som regionchef på Nya Hem, bostadsdelen i Stockholm. Ansvarig bland annat i Bofills båge på Södermalm. Ny vd på Folkhem.

Bor: Trähus i Ålsten, Bromma. Har en släktgård i trä från 1722 i norrländska Tåsjö.

Favoritträd: "Björk. Grönt och skirt, finns till och med uppe på fjället."

Född: I Sollefteå

Hobby: Åker skidor i fjällen på vintern, spelar golf på sommaren.
 

Skog & Industri

Intervjun är publicerad i nr 4 2014

Relaterade länkar

2014 / Intervju / Skog & Industri