Förnyelse ger framtidstro i industrin

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-09-25

Det andas förnyelse och innovation inom skogsindustrin. Det var tydligt under årets Virkesforum. Dtt exempel är Metsä Board Husum som satsar 1,6 miljarder kronor på att ställa om bruket från finpapper till kartong.

Massa- och pappersbruket i Husum norr om Örnsköldsvik är en av de största papperstillverkarna i Europa. Men det är snart historia. Ägaren Metsä Board bygger om bruket för att tillverka kartong och förpackningspapper för exempelvis livsmedel och läkemedel. Drygt 1000 personer jobbar extra med bruket i november för att klara omställningen.


– Den 4 januari klockan 14 startar den nya produktionen, utlovade fabrikens vd Anders Ek under Virkesforum.

Han räknar med att det kommer att gå åt lika mycket råvara som med dagens pappersproduktion. Fabriken satsar förutom på Europa även på att sälja till Nordamerika.

Omställningen av bruket i Husum är sista steget i en förändring från papper till kartong som Metsä Board i Finland startade redan 2006.

Länk till sidan:

Skärmavbild 2015-09-24 kl. 11.14.36
Årets Virkesforum i Stockholm hade temat ”Förnyelse och framtid” och var det femtonde i ordningen. I vimlet syntes bland andra tidigare miljöministern Lena Ek, nu styrelseordförande för Södra skogsägarna, Jan Wintzell, Sveaskog och Jörgen Bendz, SCA.

Skärmavbild 2015-09-24 kl. 11.14.49
Anders Ek, vd för Metsä Board Husum, tar in drygt 1 000 extra personer för att klara industriomställningen i höst.