Fallande barometrar bekräftar svensk normalisering

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2016-05-26

Dagens dataskörd i form av KI-barometern bekräftar den tendens som blivit tydlig de senaste månaderna: Svensk ekonomi bromsar påtagligt från de uppdrivna tillväxttalen vi såg under 2015 och avmattningen gäller snart sagt alla delar av ekonomin. Jämfört med våren 2015, då förra årets raket sköts iväg och ekonomin skenade, är barometern nu lägre för flertalet industrigrenar. 

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 16.07.56

Visserligen bedöms läget fortfarande vara starkare än normalt men normaliseringen har gått både fort och långt de senaste månaderna. Det är nu bara inom byggindustrin, av de större aggregaten, som läget fortfarande bedöms som mycket starkare än normalt. För tillverkningsindustrin, som upplevde en mycket snabb stämningsförbättring under slutet av 2015, har normaliseringen gått mycket snabbt även om läget fortfarande är starkare än normalt.

Det snabba fallet i KI-barometern signalerar en betydande inbromsning inom tillverkningsindustrin under våren även om korrelationen mellan produktion och barometer inte är perfekt. En okulär granskning enligt bilden nedan pekar på att den årliga tillväxttakten föll från c:a 5 procent under vintern till strax över noll i april-maj.

Läs hela artikeln >>

 

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan: