Skogsindustriernas trendrapport 2008

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2012-08-13
Skogen – en svensk kärlekshistoria.

Fransmännen har sina caféer. Bulgarerna har badhusen, och amerikanarna sina shoppingcentra och drive inbiografer. Och i Sverige har vi vår skog och vår unika natur som främsta källa för nöje och rekreation.

Sådana svepande generaliseringar bör man naturligtvis vara lite försiktig med. Men klart är att skogen, och trä i alla dess former, har en alldeles speciell plats i svenska folkets hjärta. Det visar vår unika undersökning bland 1000 svenskar mellan 18 och 65 år.

Skogspromenader toppar listan när det gäller avkoppling före tv-tittande, läsning och gymbesök. Träprodukter vinner också allt större terräng i vår vardag: två av tre svenskar föredrar engångsmuggar i papp framför plast och nio av tio tror att trä kommer att bli vanligare inom heminredning i framtiden. Lika många anser att skogbruket är bra för Sveriges ekonomi. Sju av tio anser dessutom att avverkning och nyplantering är bra för miljön, samtidigt som utsläpp av växthusgaser ses som det allvarligaste klimathotet.

Sammanfattningsvis kan sägas att en stor majoritet av svenska folket delar skogsindustrins övertygelse att ett aktivt skogsbruk går att förena med rekreationsmöjligheter och biologisk mångfald. Ett ökat användande av skogsprodukter är en viktig del av lösningen på klimatfrågan.

Svenskarna och skogen är med andra ord ett kärleksförhållande som har alla förutsättningar att växa sig ännu starkare i framtiden

Läs publikation

Ladda ner skriften

Läs publikation

Ladda ner skriften

Relaterade länkar

2009 / Publikation