Stärk konkurrenskraften med effektivare lastbilar

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2013-06-17

timmerbil_460

Figur 1. Högre bruttovikt gör det möjligt att med dagens tillåtna fordonsvikter och axellaster ta mer last fördelat på fler axlar och därmed effektivisera transporterna utan överlast.

Det är hög tid att den svenska regeringen ändrar trafikförordningen och höjer maxvikten till 76 ton. Denna ändring skulle sänka utsläppen, minska transportkostnaderna och antalet lastbilar på våra vägar. Samtidigt ökar trafiksäkerheten och Sveriges konkurrenskraft.

Den 1 oktober 2013 kommer Finland att höja max bruttovikt till 76 ton, vilket i praktiken betyder att de fokuserar på axeltrycken istället för bruttovikten. Ett liknande beslut i Sverige skulle stärka den svenska skogsindustrins konkurrenskraft i stället för att nu hamna efter våra viktiga konkurrenter i Finland.
 
Om vi höjer bruttovikten kan vi med dagens godkända fordonsmoduler och inom samma längd se en möjlighet till effektivisering. Längre fordon, exempelvis så kallade ETT-fordon upp till 30 meter är än mer effektiva men behöver ytterligare beredning inför en implementering. Men det finns ingen anledning att vänta med tillämpning av normallånga effektivare lastbilar i Sverige då de bygger på dagens beprövade teknik och dimensioner.

Läs mer om ST-fordonet här

Twitter Facebook LinkedIn
Länk till sidan:

Kontakt

Helena-Sjögren.jpg
Helena Sjögren Ansvarig Bioenergi08-762 72 35