Pappers tackar nej till industrins mest förmånliga bud

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2010-04-25

 

Pappers tackar nej till industrins mest förmånliga bud

Medlarna, opartiska ordföranden (OPO), erbjöd idag Pappersarbetarförbundet det mest förmånliga budet av alla industrier i lönerörelsen. Skogsindustrierna accepterade budet. Pappers avfärdade budet.

Medlarnas bud innebär en löneökning med 3,2 procent mer i månadslön på 22 månader.

Utöver höjd lön innehåller det nya budet en låglönesatsning för pappersarbetare med lön under 21 300 kronor i månaden, uppskjuten betalning av avtalspensioner och ett förslag som ger förstärkt prövningsrätt för individens förtursrätt när bemanningsföretag anlitas.

- Pappers äventyrar företagens överlevnad och jobben ute på bruksorterna. Strejken har redan kostat Sverige en halv miljard i uteblivna exportintäkter och om en vecka är den summan uppe i en miljard kronor. Våra företag märker redan nu hur deras kunder undersöker möjligheter till att finna andra leverantörer, säger Marie S. Arwidson, VD Skogsindustrierna.

- Vi har erbjudit Pappers en lösning på bemanningsfrågan, en lösning på pensionsfrågan och en låglönesatsning utan att få gehör. Pappers har sagt nej till samtliga medlarbud i denna avtalsrörelse, säger Marie S. Arwidson.

Från och med måndagen den 26 april kommer Pappers att ta ut ytterligare sju pappersbruk med drygt 2 800 medarbetare i strejk. Verksamheten ska stoppas på Smurfit-Kappa i Piteå, SCA Obbola utanför Umeå, Korsnäs i Frövi, Stora Enso i Fors, Billeruds Gruvöns bruk utanför Karlstad, Södra i Mönsterås samt Waggeryd Cell i Vaggeryd.

Sedan fredagen den 16 april strejkar 3 000 pappersarbetare på sex bruk. När totalt 13 bruk kommer att strejka går Sverige miste om cirka 100 Mkr i exportintäkter per dag.


För mer information, kontakta:
Marie S. Arwidson, VD Skogsindustrierna


 

 

Länk till sidan:

Kontakt

Carina Håkansson 598x600.jpg
Carina HåkanssonVD08-762 72 10