Information om strejken mot VVS Företagen och Plåtslageriernas Riskförbund

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2012-05-20

Strejken mot VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) är på väg in på sin fjärde vecka. Byggnads slåss bland annat för att ge lärlingar högre lön än sjuksköterskor.

Byggnads verkar inom den inhemska ekonomin i Sverige, vilket ger stridsåtgärderna från förbundet direkt påverkan på andra branscher. Varsel har följt på varsel och nu har Byggnads tagit ut mer än 2 000 medarbetare i strejk inom vvs och plåtslageri.
 
I den pågående strejken mot VVS Företagen och PLR kräver fackföreningen bland annat att Byggnads lärlingar ska få löneökningar på över 30 procent. Detta motsvarar en lön som i vissa fall kan bli mer än 28 000 kronor per månad. Det gör att lönen för en lärling, som går under utbildning, skulle bli betydligt högre än för exempelvis en sjuksköterska med högskoleutbildning och större erfarenhet. Kostnaden att anställa märks för företagen. Arbetslösheten påverkas av priset på arbetskraft. Om det blir för dyrt att ta emot en lärling minskar möjligheterna för unga människor att få ett jobb inom byggsektorn.
 
Plåtslageriernas riksförbund har nu också varslat om lockout för 83 bolag. Lockouten träder i kraft den 23 maj klockan 06.00. Byggnads har svarat genom att lägga ett så kallat spegelvarsel där de anställda som omfattas av PLR:s lockout varslas om strejk från den 24 maj klockan 06.00. Därtill har de ytterligare utökat stridsåtgärderna mot nya medlemsföretag. Detta innebär att ännu fler företag dras in och drabbas av den konflikt som Byggnads påbörjade för över tre veckor sedan.
 
Just nu har Byggnads tagit ut mer än 2 000 medarbetare i strejk inom vvs och plåtslageri. Tio gånger så många blir utan meningsfylld sysselsättning i byggprojekten. Det motsvarar 20 000 personer.

Länk till sidan: