Här växer jobben som träd i skogen!

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2015-11-24
Skogsindustrin är en bred bransch, med många spännande yrken och möjligheter. Här möter du några av de som jobbar med skogen, alla på sitt unika sätt, och hur hur deras vardag ser ut.

Det finns en mängd olika yrken inom skogsindustrin som man kanske inte tänker på. För den som är samhällsvetenskapligt lagd kan man jobba med allt från ekonomi till personalfrågor eller försäljning. Gillar man att vara ute i skog och mark kan man till exempel jobba som jägmästare. Eller är man mer tekniskt lagd finns det många olika typer av ingenjörer, processoperatör eller elektriker, för att nämna några exempel. I filmerna här nedanför har vi samlat ett axplock av alla de yrken som finns.

Skogsvårdare

Träffa Jon och Joakim och hör dem berätta om varför skogsvård är ett viktigt och spännande framtidsjobb i Sveriges största exportindustri! Att uppleva häftiga miljöer i naturen, att vara ut och att få röra på sig är några av de fördelar med jobbet som finns i hela Sverige.

Forskningsingenjör

Träffa Per, forskningsningenjör, och hör honom berätta om alltifrån resor till bruk runt om i världen, utvecklingsprojekt med kunder och varför han fastnade just för skogen som råvara.

Inköpare

Sara arbetar som inköpare på en sågverkskoncern. Hon brinner för att träffa folk, jobba ute i naturen och att ha ett helhetstänk längst hela kedjan från planerad avverkning tills att det sitter plantor där igen.

Förpackningsingenjör

Hör Helen berätta om sin vardag som förpackningsingenjör och de utmaningar hon ställs inför i sitt jobb. Vilka krav ställs på en förpackning? Hur högt tryck kan en kartong utsättas för innan den går sönder?

Platschef

Harald är platschef på ett sågverk. Hör honom berätta om sin vardag med relationer med kunder och leverantörer, hur man skapar en bra arbetsplats och hur det är att jobba med en stor exportvara.

Energiingenjör

Victor är energiingenjör på ett massa- och kartongbruk. I denna film berättar han om sitt jobb, och hur han kopplar ihop teknik, ekonomi och människa i olika projekt.

Skogsmaskinförare

Fredrik och Maria är skogsmaskinförare. Hör dem berätta mer om sitt jobb; ett jobb som är fylld av teknik, natur och en vara som håller i gång Sverige.