Konjunkturrapport maj 2016: Sverige slutar trotsa tyngdlagen

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2016-05-03
Idag presenterade Skogsindustrierna en ny konjunkturrapport i samband med en webbsänd pressträff. Chefsekonom Mats Kinnwall konstaterade att världsekonomin har växlat in på ett långsammare spår under det senaste decenniet och mycket tyder på att den kommer att fortsätta på det spåret de kommande åren. Han kallar det för ”The new normal” och menar att många prognosmakare ännu inte har tagit till sig detta skifte, utan fortsätter att producera alltför optimistiska prognoser för världstillväxten.

Skärmavbild 2016-05-03 kl. 14.18.39

– Sveriges ekonomi, som trotsade tyngdlagen förra året, kommer att tappa en hel del fart de närmaste två åren i och med att man måste anpassa ekonomin till den globala konjunkturen. Tillväxttalen kommer vara lägre än vad de flesta prognosmakarna är inne på, men det är ingen dramatisk inbromsning.

För svensk skogsnäring lyfte Mats Kinnwall Brexit, Storbritanniens eventuella sorti ur EU, som ett orosmoln för sågverken, som har haft stor export till Storbritannien de senaste åren. Han nämnde också att en stor del av investeringarna inom svensk industri i dagsläget görs inom pappers- och massaindustrin.

– Den här industrin ställer just nu om från en inriktning till en annan, från ett produktsortiment till ett annat. Det finns en kraftig investeringsoptimism i branschen och allt talar för en stigande produktion de kommande åren.

Twitter Facebook LinkedIn

Kontakt

grynfarb11032015_DSC4192.jpg
Mats KinnwallChefekonom08-762 72 66