Enklare regler för virkesupplag vid allmän väg

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2013-08-15
Från och med den 1 april införs enklare regler för att lägga virke vid allmän väg eftersom det går det att ansöka om ett generellt tillstånd som gäller under ett år.

Det är resultatet av ett samarbete mellan Trafikverket och skogsbruket. Tidigare behövdes ett särskilt tillstånd för varje enskilt avlägg men genom det generella tillståndet slipper man det för delar av det allmänna vägnätet. Ett generellt tillstånd erhålls per län och för varje avlägg behövs bara en förenklad anmälan.

Ansökan ställs till någon av Trafikverkets regioner. De nya reglerna gäller längs vägar med vägnummer 500 och högre, där högsta tillåtna hastighet är max 80 kilometer i timmen och där det i genomsnitt färdas färre än 2 000 fordon per dygn. Huvudvägar och andra större vägar ingår inte. De nya reglerna innebär en förenkling för skogsbruket men även för Trafikverkets som behöver hantera mindre administration.

Staffan Gräns som är nationell samordnare för avlägg av virke vid allmän väg på Trafikverket.

Karl-Åke Kjellberg från Sveaskog och ledamot i Skogsindustriernas Transportkommitté har deltagit i arbetet. 

Läs mer i den nya handledningen "Virkesupplag vid allmän och enskild väg", som publicerades 18 mars 2011. Broschyren beskriver hur du ska placera och lägga upp virke vid väg så att det är både trafiksäkert och praktiskt för hanteringen av virket. Broschyren går att beställa eller ladda ned gratis på Trafikverkets hemsida: http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____5254.aspx

Fakta:

Varje år utförs mer än 200 000 avverkningar där virke läggs upp längs allmänna och enskilda vägar innan det transporteras vidare. I Sverige finns 10 000 mil allmänna vägar.

 

Kontakt

Karolina-Boholm.jpg
Karolina BoholmTransportdirektör08-762 72 30

Relaterade länkar

2011 / Transporter